Thursday 9 June 2011

Σούπορε, μικρασιάτικη τυρόπιτα

Συνταγή που μου έμαθε η γιαγιά μου Βικτωρία Σινάνογλου. Απολαύστε τη. Εκτυπώστε τη για τη γιαγιά σας ή τη μαμά σας, αν εσείς φοβάστε να το επιχειρήσετε! Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Υλικά:
  • καλαμποκέλαιο Φλώρα
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8-10 μεγάλα αυγά
  • μεγάλο μπολ - λεκάνη
  • μεσαία προς μεγάλη κατσαρόλα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/4 κασέρι (+τρίφτης χοντρός)
  • 1/2 σκληρή φέτα
  • λίγο άνιθο
Χτυπάω τα αυγά, βάζω αλάτι (μισό κουταλάκι του γλυκού), αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Ζυμώνω πολύ καλά και το χωρίζω σε 8 μπάλες. Τις ζυμώνω πάλι και τις 8 μπάλες, τις βάζω στη λεκάνη και κάθε τόσο τις αλευρώνω.
Ανοίγω φύλλο στρογγυλό και όλο ραντίζω αλεύρι. (8 φύλλα από τις 8 μπάλες)

Γεμίζω την κατσαρόλα με νερό και βάζω και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το αφήνω να βράσει.
Κάθε φύλλο το ρίχνω στο νερό που βράζει για 3'. Έπειτα το βγάζω και το βουτώ σε μια λεκάνη με κρύο νερό, το οποίω αλλάζω κάθε φορά που ολοκληρώνω τη διαδικασία αυτή 3 φορές (κάθε 3 φύλλα αλλάζω το κρύο νερό στη λεκάνη).
*Να συμπληρώνω στην κατσαρόλα νερό γιατί βράζει και χαμηλώνει η στάθμη και μόλις βράζει το νερό ρίχνω το επόμενο φύλλο.
Για να μην κολλήσουν στη λεκάνη στο κρύο νερό τα πασπατεύω με τα δάχτυλά μου.
Μετά τα ρίχνω στο σουρωτήρι μακαρονιών και μετά τα αφήνω λίγο με μια στεγνή πετσέτα. (*Έχω ήδη στρώσει στο τραπέζι 2-3 άσπρες καθαρές πετσέτες)

Βουτυρώνω καλά καλά το ταψί με το πινέλο με καλαμποκέλαιο Φλώρα. Στρώνω μία στρώση φύλλο στο ταψί, αφού πρώτα το έχω αφήσει λίγο στην πετσέτα. Έπειτα βουτυρώνω την πρώτη την πρώτη στρώση. Μετά άλλη στρώση φύλλο, τη βουτυρώνω κι αυτή.
Στα μισά φύλλα ρίχνω το μαϊντανό, το κασέρι και τη φέτα και όσο άνιθο βάζω και στη σπανακόπιτα.
Βάζω τα υπόλοιπα φύλλα βουτηρωμένα κι αυτά.
(*βουτωρώνω= αλείφω με Φλώρα)

Χαράζω όλη την πίτα όπως στη σπανακόπιτα ή τη χαράζω μετά από 20' ψήσιμο - να φαίνεται καλά το τετραγωνισμένο κόψιμο.

Μόλις ροδίσει/κοκκινίσει (να ελέγξω και από κάτω) λίγο,  βάζω λαδόκολλα.

1 ώρα και κάτι ψήσιμο.

No comments:

Post a Comment